Afrrrrikaaaaa! - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van Arjun - WaarBenJij.nu Afrrrrikaaaaa! - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van Arjun - WaarBenJij.nu

Afrrrrikaaaaa!

Door: Arjun

Blijf op de hoogte en volg Arjun

19 Mei 2009 | Zambia, Livingstone

Zo, hoog tijd voor een nieuw verhaaltje.

Ik ben inmiddels aardig op weg naar Midden-Afrika, en dit is nu mijn eerste avond in Zambia. De plannen blijven wijzigen, voorzover is niets echt gegaan zoals ik het gepland of als idee had, maar dat maakt niets uit, want dit houdt 't alleen maar leuker :)

Effe kort samenvatten wat er gebeurd is.

- Vrijdag 15 mei, 10.00u vertrokken uit Kaapstad, Zuid-Afrika;
- Zaterdagochtend om 06.30u aangekomen in Windhoek, Namibie;
- Maandagmiddag om 17.30u vertrokken uit Windhoek, Namibie;
- Dinsdagmiddag rond 15.00u aangekomen in Livingstone, Zambia.

Ik was van plan langer in Namibie te blijven, maar gottegod, Windhoek doet z'n naam wel eer aan. Want meer dan ehm... Niks was er niet te doen. Namibie zelf is echt wel een mooi land, zo zagen we toen we erdoorheen reden richting Zambia, maar zonder auto, en vaak zonder 4x4, kom je gewoon nergens, en het is voor mij, en de meeste reizigers met mij, veel te duur om zo'n auto te huren. En aangezien ik toch reis door mogelijkheden en kansen te grijpen, moest ik concluderen dat die er hier gewoon niet waren. En toen ben ik met Diogo, uit Brazilie, met wie ik naar Namibie was gekomen, de bus weer ingestapt, verder naar het noorden.
En daar ben ik nu! Een paar uur terug dus aangekomen in Livingstone, en dit is eigenlijk de eerste, voor mijn gevoel echt 'Afrikaanse' stad waar ik terecht ben gekomen en waar ze niet pretentieus proberen een moderne samenleving te creeren die er gewoon niet is. De grootste winkelstraten hier zijn van zand, overal overal overal zijn markten en de hele sfeer ademt er gewoon naar. Toen ik de bus uitstapte ben ik gestopt, nog voordat ik de laatste tree afdaalde, door ongeveer 11 mannen: 4 van hen wilden geld wisselen; 4 van hen wilde mij een taxi aanbieden; 3 van hen wilden mij Afrikaanse beeldjes en andere leuke dingetjes verkopen. En ze lieten me ook niet meer met rust :).

Vreemd hier is de totale chaos en anarchie wat betreft geld. I k vermoed sterk dat het voor mij voordeliger is om geld te wisselen met een dodgy gozer op straat dan naar een bank met reputatie te gaan: ik krijg gewoon meer geld. Je kunt hier betalen met Amerikaanse dollars, Zuid-Afrikaanse rand, Namibiaanse dollars en Zambiaanse kwacha. 1 Dollar is 5500 kwacha; 1 euro is 6500 kwacha; 1 ZAR of N$ is 550 kwacha. En dit is dus wat ik bedoel... Dat is de officiele rate. En ik heb 700 N$ weten om te wisselen voor 435000 kwacha. Waarmee ik dus ongeveer 120 kwacha per N$ meer heb gekregen ^^.

Morgen gaan we naar de Victoria Falls, misschien fietsend. Het is ons ten sterkste afgeraden, maar de reden waarom maakte dat we 't alleen maar liever wilden: het is niet om de criminaliteit, het is niet om het gevaarlijke verkeer; het is omdat er olifanten op de weg lopen.

Tja. Er is echt heel erg veel gebeurd, vooral veel kleine 'dagelijkse' dingen, maar die kan ik allemaal niet opschrijven... Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel nu betaal. 3000 kwacha per kwartier. Hoeveel is dat?

Ook, waarschijnlijk morgen of overmorgen, gaan we een auto huren en naar een van de stammen in de buurt rijden. Onderweg, met de bus, kwamen we langs al die ronde, klei met strooien hutjes. Echt heel veel.
Zover ik nu ervaren heb zijn de Zambianen echt de vriendelijkste mensen ooit. Ik sta er echt van te kijken; het was een opluchting om bij de grenspost een grapje te kunnen maken, en dat de diepzwarte, in groen uniform geklede beambte met baard je diep-ernstig aankijkt, vervolgens z'n ogen twinkelen en 'ie een enorme grijns laat zien. Ook al heeft eehm... ben haar naam weer vergeten, uit Frankrijk, die ook met ons meereist, zijn collega openlijk beschuldigd van corruptie. De tarieven voor visa die daar aan de muur hingen waren met pen veranderd (US$35 werd US$50); en toen Diogo en ik gisteren naar de ambassade gingen zeiden ze dat het ons N$475 zou kosten maar dat werd N$515.

Ohja, nog wel even noemenswaardig. De busmaatschappij, Intercape, waarmee we reisden, had wat eigenaardigheden. Zo werd er op een willekeurig moment tijdens de reis door de microfoon gebeden voor een goede aankomst (en werd verwacht dat de hele bus 'amen' zei); kregen we daarna op televisie een mass-preaching te zien, in een stadion, met enorme citaten uit de bijbel (en werd daarna aangeboden de dvd's ervan te kopen) en werd er daarna een film uitgezonden die eerst deed alsof 'ie over aliens ging, en daarna bleef herhalen dat je Jezus in je hart moet laten. Allemaal goed en aardig; ik denk dat God het waardeerde, want we hebben 't gehaald.

En ohja! Het is waar... Het is hier overdag heetheetheet, en zodra de zon ondergaat is het echt ijskoud. Woestijn :).

Binnenkort komen er wel weer een paar foto's, maar die moeten eerst nog even gemaakt worden.

Ik weet 't, dit was niet echt een inspirationeel (hmm...) bericht, maar het gaat erom dat je weer alsvanouds helemaal op de hoogte bent.

Ohja ohja ohja. Plannen te gaan: op een of andere manier naar Lusaka, vanaf daar met de goederentrein naar een stadje waarvan ik de naam vergeten ben, en dan waarschijnlijk op een olifant, liftend, lopend, fietsend, met de auto, bus, ik heb geen idee hoe, naar Malawi. Vanaf Malawi of naar Mozambique, of naar Tanzania. Ligt eraan... Ik heb geld nodig, en het is misschien mogelijk om in Mozambique een paar maanden te blijven, werken, geen geld verdienend maar ook vooral niet uitgevend. En dat spreekt me wel aan. Is een erg gaaf project en als ik er meer van weet laat ik dat ook wel weer horen.

Toedeledokie!

• 19 Mei 2009 - 20:03

Anand:

You gooooooo Arjun!!

• 19 Mei 2009 - 20:43

Eveline:

k zou een olifant kapen, gaat vast sneller dan de fiets ;)

supervet!

• 19 Mei 2009 - 22:57

Mama:

't is nacht. Ben net klaar met Lakshmi geschiedenis voor examen morgen door te nemen.
    Ben gaar van het lezen, maar heb je hele verhaal gelezen. Is leuker dan geschiedenisboeken. Je verrast me steeds en ik merk dat je ook nog steeds geniet.
    Geweldig!!
    Geniet verder en ik hoop gauw weer van je te horen.
    Ik ga nu slapen (in een warme kamer met behaaglijk bed. Hoe slaap jij?

Kus

Kleinetip: fietsniet te dicht langs de olifanten, die kunnenn schrikken en het gevolg is dan niet fijn.

Verder genieten en ikzou net als jij doen. :-)

• 19 Mei 2009 - 23:02

Lukas:

Klinkt goed, dat werken, maar niks verdienen, maar toch niets hoeven uitgeven. ^^
    En ik wist niet dat men daar zoveel fietste :)

• 20 Mei 2009 - 14:36

Noor:

heyy Arjun,
    Het lijkt wel bij ieder bericht dat je hier schrijft alsof je opnieuw op reis gaat, zoveel indrukken en verschillende omgevingen en mensen, wat geweldig dat je dit toch zomaar even doet. En ik... ik zit momenteel in de terminal van New Orleans Airport te wachten op mijn vlucht terug naar Nederland. Booo!
    Veel plezier met je tocht de komende dagen! Doe de groeten aan de olifanten voor me.

• 20 Mei 2009 - 21:11

Marjet:

wooow, klinkt weer geweldig! En olifanten kunnen heel hard rennen en ze zijn wild en ehm... ongeveer 1000 keer zo zwaar en sterk als jij dusseh... zou er geen reden zijn dat ze het afraden? bevolking kent zijn pappenheimers zou ik zeggen...
    Maar verder klinkt het allemaal superpuper!
    ik ga morgen naar Berka, vier dagen kampweekend met hemelvaar :D Wordt heel gaaf denk ik zo!
    liefs

• 21 Mei 2009 - 08:19

Maybrith + The Boys:

Geweldig....ik "rook" gewoon de markt.
    Geniet ze.....

• 26 Mei 2009 - 07:36

Selma En Roel:

afrikaanse beeldjes..?? leuk...!! hihi.. als je begrijpt wat ik bedoel. vergeet niet dat ik 27 juni jarig ben...! nee hoor grapje...;-). ik zit dus op me werk achter de pc... hoezo hemelsbreed verschil met wat jij nu aan het doen bent. Ik ben trots op je en superblij voor je dat je dit allemaal meemaakt. veel liefs selma en roel.

• 30 Mei 2009 - 10:09

Inge:

hoi zupaneef.....!! zit nu met prachig weer gezellig bij Anand in Zandvoort.
    kan jouw mamsie ff d'r eigen ding doen zo na de laatste x (als je begrijpt wat ik bedoel)
    je bent een stoere gozer maar dat kan ook niet anders je kom uit een stoere familie....hihihi!!!
    toch kreeg ik weke knieen van die foto - jij zittend op een rots met diep beneden de woeste zee!!!!
    ik eniet van je vehalen keep on going....KUSSSS!!